Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)

Stories

Aktiva familjen

Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)

Publicerad den 29 januari, 2020

Om dygnet hade haft fler timmar hade antagligen familjen Högström tränat mer. Maken till aktiv familj får du leta efter. Men i ärlighetens namn handlar det inte bara om träning. Lite öl hinns med mellan varven också.

Andreas och Kajsa Högström bor med sina tre söner i en villa i Oskarshamn. Redan vid entrén syns det att här bor en aktiv familj. I anslutning till förstukvisten hänger romerska ringar och klätterrep som skvallrar om familjens stora och delade intresse: OCR.

OCR, säger du? De gillar att betala räkningar alltså? Nej, den här gången står OCR för något helt annat.

– Obstacle Course Racing, förklarar Andreas. Eller hinderbanelöpning på ren svenska, tillägger han och skrattar. Fast det låter bättre på engelska.

För Andreas som tränat olika idrotter i hela sitt liv var det inte så konstigt att fastna för den här utmanande och dessutom familjevänliga sporten. För Kajsa blev det däremot en omvälvande upplevelse.

– Hela familjen följde med Andreas när han sprang sitt första OCR-lopp, berättar hon. Jag som aldrig tränat på allvar fastnade och året därpå sprang vi tillsammans.

Familjen Högström på OCR-banan

Bryggeri

Till vardags arbetar Kajsa som miljö- och hälsoskyddsinspektör och Andreas spenderar sin arbetsdag på CLAB som underhållsingenjör. Dessutom hinner han lägga några timmar på bisysslan ölbryggning.

– Jag driver Figeholms bryggeri tillsammans med Kent Nilsson, berättar han. Kent jobbar heltid med bryggeriet medan jag försöker få till några timmar då och då med bland annat leveranser.

Ölintresset är stort och bryggeriet har under de senaste åren gått från klarhet till klarhet och har nu två ölsorter på Systembolagets hyllor.

– Dessutom har vi ansökt om två till samt att vår öl nu mera också finns på de flesta av Oskarshamns krogar.

Och mitt uppe i allt det här jobbar även paret Högström som instruktörer på World Class, ett av Oskarshamns alla gym.

– Ja, visst kan det bli lite pussel med att få ihop vardagen ibland, säger de båda och ler.

Ideella krafter

Föreningen OCR-Oskarshamn håller till vid slingan i Kristineberg. Där finns en OCR-bana anpassad för både barn och vuxna.

– Varje hinder finns i stort och litet format, berättar Andreas. Allt för att det ska passa hela familjen.

Banan är öppen dygnet runt, året runt och det krävs inte att du ska vara medlem för att nyttja den.

– Den är byggd av oss i föreningen med benäget stöd från både kommunen och lokala företag, berättar Kajsa. Men det är medlemmarna själva som gjort det stora jobbet och banan skulle aldrig kunna existera utan alla ideella krafter.

– Dessutom är det inte dyrt att bli medlem, förklarar Andreas. 200 kronor per år för vuxna och bara 80 kronor per år för barn.

Föreningen har ett genomsnitt på 100 medlemmar per år. Kanske din tur nu?