Sök

Stories

Äspöstigen lanseras på nytt

Publicerad den 6 juli, 2020

Ute på Äspö är det lugnt och fridfullt. En vanlig sommardag hade det slussats nyfikna människor här, fram och tillbaka till Urbergsentrén. På hemsidan kan man läsa om inställda turer till underjorden för att skydda verksamheten, besökarna och medarbetarna.

– Vi vill att människor ska komma hit, även om man inte kan besöka underjorden, säger Eva Häll.

Nu lanseras Äspöstigen på nytt! Ett initiativ som passar en tid som kantats av Covid-19. Här har det skett en satsning på nya skyltar, markeringar och ledstänger i hampa. Stigen är 2 km och har som mål att berätta om naturen. Längs med stigen hittar man informationsskyltar om fågelarter, skärgården och vatten. Eva Häll berättar att slingan funnits sedan 1991. Många trodde att bygget av forskningsanläggningen Äspölaboratoriet skulle förstöra den vackra skärgårdsnaturen, men med den här stigen bjöd SKB in till ön Äspö och med skyltarna kunde de erbjuda besökarna mer kunskaper om naturen.

-Vi har tidigare använt stigen som hjälpmedel när vi haft skolklasser på besök. Då har vi bland annat berättat om vad hammarborrhål och kärnborrhål är för något och hur vi mäter grundvattennivåer i dem och hur datan vi får på olika sätt från dem hjälpt oss att skapa en bild av platsen. Sådant kan man även läsa när man vandrar på stigen, säger Eva Häll.

Stigen är ett bra utflyktsmål som passar stora som små. Det är relativt lättframkomlig men inte handikapp- eller barnvagnsvänlig. Det finns två grillplatser att använda när magen kurrar och till och med ett PokeGym för den intresserade.

Äspö forskarbys utställning är tyvärr stängd för besökare på grund av Covid-19.

Hitta hit

Från väg E22

Vid Rastplats Fårbo ta av från väg E22 mot skylt ”SKB och Figeholm 12 km

Passera avfarten ”OKG Oskarshamnverken, SKB; Clab och Urbergsentrén.

Efter några 100 meter sväng höger mot ”SKB Äspölaboratoriet 5, Kråkelund 7”.

Efter 3 km sväng vänster mot ”Äspölaboratoriet 2

Följ vägen tills den tar slut. Besöksparkering finns på höger sida.

Vägbeskrivning Eniro

Välkommen!