Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)

Stories

En perfekt ambassadör

Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)

Publicerad den 27 januari, 2020

Kärleken förde henne till Sverige. Först till Kristdala och sedan till Oskarshamn. Nu spenderar Natalya Denysenko en del av sin vakna tid till att hjälpa andra nyinflyttade. En perfekt lots och en perfekt ambassadör för Oskarshamn.

Första resan till Sverige gjorde Natalya 2014. Då hade hon hemma i Kiev i Ukraina träffat svenske Peter och kärlek uppstod. Hon hängde med till Sverige för att ”provbo” under några månader. Och eftersom Peter kommer från Kristdala så var det där de hamnade.

– Det var en riktig kulturchock för mig, berättar Natalya. Att komma från storstaden Kiev till det lilla småländska samhället var en stor omställning. Jag undrade var alla höll hus, minns hon och skrattar.

2015 var sedan alla papper och dokument färdiga. Natalya tog med sig den då 6-årige sonen Bogdan och flyttade till Sverige på allvar. Slutligen bosatte sig den lilla familjen i Oskarshamn där Peter hade jobb på Scania. Natalya själv satte direkt igång att plugga svenska.

– Att lära sig språket är det absolut viktigaste, konstaterar hon.

Mentor

Svenska för invandrare, stod på schemat för Natalya och när hon idag blickar tillbaka på den tiden så gör hon det med glädje och värme.

– Det var en fantastisk tid. Än idag när jag springer på mina gamla klasskamrater på stan stannar vi och pratar, kramas och skrattar. Jag har många härliga minnen från SFI.

Men Natalya nöjde sig inte bara med att lära sig språket och den svenska kulturen. Hon ville jobba och började undersöka möjligheterna till att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

– Jag fick kontakt med Jenny Rees på SKB och hon blev min mentor, berättar Natalya. Fantastiskt nyttigt att få någon som hjälpte till att öppna dörrarna till arbetslivet i det nya landet.

Natalya fick även chansen att göra språkpraktik på Attraktiva Oskarshamn. Allt för att få koll på både språk och jobb. Med hjälp från Lernia hamnade hon till slut på sambon Peters arbetsplats.

– Nu har jag varit på Scania i två år och är numera direkt anställd av företaget.

Natalya är nu en av våra Oskarshamnslotsar

Natalya oskarshamnslots

Natalya Densyenko
Fritidsintressen: Resa och fotografera
Språk: Svenska, Engelska, Ukrainska och Ryska
Favoritplats i kommunen: Stångehamn och Gunnarsö
Telefon: 076-172 28 15
Mejl: jeanniel.ua@gmail.com

Tacksam

Men vad är det då för skillnad mellan Ukraina och Sverige och mellan Kiev och Oskarshamn. Förutom storleken på stad då.

– Jag älskar den här staden, konstaterar Natalya. Det är nära till allt och det finns saker för Bogdan att hitta på hela tiden. Han spelar hockey, simmar och lär sig spela klarinett. Han har fullt upp och vi hänger ofta med till bortamatcher och träningar.

Natalya passar även på att berömma den svenska skolan och är mycket tacksam över att Bogdan hamnade i Kristinebergsskolan.

– Det är ganska stor skillnad mellan den svenska och den ukrainska skolan, menar hon.

När Natalya och Peter är lediga bär det ofta av ut i naturen och hon får tänka länge på frågan om det är något hon saknar i sin nya hemstad.

– Det ska väl vara ett lekland för barnen då, säger hon. Jag är ju oskarshamnare nu och vill spendera mina pengar här i kommunen, inte behöva åka långt för en sådan upplevelse.

Ja, det är ingen tvekan om saken. Natalya från Ukraina har hittat rätt. Både med kärleken och rent geografiskt på den småländska ostkusten.