Sök

Stories

Familjen som låser in folk

Publicerad den 26 december, 2020

Rubriken kan ju både låta skrämmande och förvirrande.  Men det är inte så illa som det ser ut. Marika Karlstad har tillsammans med maken Marcus och brorsan Matts Bergsten skapat en av Oskarshamns hetaste upplevelser: Jailbreak Oskarshamn – ett escape game.

På Slottsgatan 19 i Oskarshamn så försvinner folk då och då. De går in i trappuppgången, går ned ett par trappor, blir inlåsta och kommer aldrig mer ut igen. Nä, skämt å sido, de kommer ut igen och de har garanterat haft roligt. Ett escape game går ut på att du tillsammans med dina vänner eller arbetskamrater blir instängda i ett rum fyllt av kluriga uppgifter och kluriga ledtrådar. Löser ni alla inom loppet av en timme så är ni välkomna ut. Om inte…

– Vi låser faktiskt inte dörren om man inte vill, berättar Marika. Men kampen mot klockan är lika spännande ändå!

Det hela började med att Marika och hennes man Marcus tog en tripp till Växjö för att besöka Inlåst och för första gången testa ett escape game.

– Vi satte rekord och blev totalt sålda på konceptet. På vägen hem, i höjd med Bockara, ringde jag min bror och bara bubblade över av lyckokänslor.

– Jag minns det som att du ringde mig och sa att du behövde mina pengar för att starta ett aktiebolag, tillägger Matts och skrattar.

Familjen van Folkets pris under Oskarsgalan 2018

5000 människor

Planerna satte igång på allvar, Matts flyttade från Sävsjö till Oskarshamn och trion skred till verket.

– Det vi trodde skulle vara svårast var att få tag i en passande lokal, berättar Marika. Men med lite kontakter så löste det sig och vi hittade den perfekta källarlokalen helt utan fönster.

I nio månader byggde Marika, Marcus, Matts och alla deras föräldrar dygnet runt för att få de två första rummen inklusive lounge och kontrollrum att stå färdiga till invigningen.

– Mottagandet blev överväldigande, menar Marika. Snacket började gå direkt och vi fick en raketstart.

Sammanlagt har trion med personal nu låst in över 5000 människor. Från hela landet kommer de resande för att försöka klura ut alla uppdragen.

– De som fastnat för escape game kan åka långt för nya utmaningar, berättar Matts. Vi har haft sällskap från både Uppsala och Malmö.

– Och så har vi Karlskronagänget som var här och spelade på själva julafton, tillägger Marika.

Mottagna och omhändertagna

Sedan starten i oktober 2017 har Jailbreak Oskarshamn utökat sin verksamhet.

– Nu har vi tre rum att låsa in folk i, berättar Matts. Sedan har vi också tjugo skattkistor som vi kan ta med ut till kunden. På så sätt kan vi engagera upp till 100 personer samtidigt.

– Vi erbjuder också en trekamp som inkluderar skattkistorna, ett interaktiv nöjesquiz och ett musikquiz, säger Marika.

Lite speciellt för just Jailbreak Oskarshamn är mottagandet och omhändertagandet som kunden får.

– Vi tar emot dem, skakar hand och presenterar både oss och verksamheten, berättar Matts.

– Sedan får de en introduktion där vi går igenom spelet och spelets förutsättningar. När rummet sedan väl är avklarat så tar vi en gemensam fika och reder ut vad som hände och hur det gick för deltagarna, avslutar Marika.

Boka Jailbreak Oskarshamn redan idag!