Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)

Stories

Rebecka trivs bäst i Oskarshamn

Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)

Publicerad den 27 januari, 2020

Hon syns i tidningar, i tv och på tennisturneringar i hela Europa. Men det är i Oskarshamn 24-åriga Rebecka Sternisa Bellander trivs allra bäst.

Tennis, tennis och åter tennis. Rebeckas liv är fyllt till bredden av sporten hon älskar och sporten som hjälpte henne tillbaka till livet då hon 16 år gammal drabbades av en inflammation i ryggmärgen och blev förlamad i benen.

– Mitt liv förändrades snabbt, berättar hon. Från att jag kände de första symptomen tills jag blev förlamad tog det bara två dagar.

Från början hade Rebecka siktet inställt på en fotbollskarriär. Så blev det inte riktigt och hon gav sig i kast med rack, boll och nät istället och träffade rätt direkt.

– Tennisen har verkligen hjälpt mig att bearbeta det som hände. Visst var det en utmaning, men också en fantastisk frihet att kunna utöva en sport igen.

Genom åren har Rebecka tagit hem en rad priser i rullstolstennis.

– Högst värderar jag mina SM-guld. Tror det blivit 6 eller 7 stycken, säger hon och skrattar.

Samtidigt som Rebecka Sternisa Bellander satsar allt på tennis så hinner hon också med att plugga till lärare.

– Jag kan ju inte spela tennis hela livet, konstaterar hon krasst. Jag måste ha något att falla tillbaka på och lågstadieläraryrket lockar mig.

Hon flänger fram och tillbaka mellan turneringar i hela Europa och det finns inte mycket tid över för annat. Men pojkvännen Sava får ändå se en del av sin tennishjältinna.

– Det gäller att planera sin tid väl, säger Rebecka. Så visst hinner vi ses en hel del och ibland hänger han med ut när jag spelar.

Rebecka i TV4:s Vinnarskallar 2019

Hemkär

Rebecka är infödd oskarshamnare och tänker så förbli.

– Visst kanske jag flyttar iväg ett tag, säger hon. Men när det blir dags att skaffa familj vill jag definitivt tillbaka igen. Det här är en perfekt stad att växa upp i.

När hon, mot all förmodan, får tid över så lockar både sol, bad och naturupplevelser.

– I somras upptäckte jag hur fint Havslätt är, berättar hon. Där finns allt. Sandstrand, gräsmattor, betongbrygga och restaurang. Otroligt fint!

Stensjö by är också ett ställe som får besök av av den unga tennisstjärnan då och då.

– Otroligt vacker natur och ett skönt ställe att koppla av på.

Vinnarskalle och hemkär. Var säker på att namnet Rebecka Sternisa Bellander kommer att höras ofta i framtiden.