Sök

Stories

Smakrik passion

Alltid service med ett leende på läpparna och alltid mat som är lagad med så mycket kärlek att det nästan svämmar över. Annika Melkersson och Victor Nilssons koncept har blivit riktigt lyckat och framgångsrikt. Framgångsrecept? Teamwork!

Publicerad den 29 januari, 2020

Annika och Victor träffades för tio år sedan. Tycke uppstod och resten är historia. I dag driver paret två restauranger i Oskarshamn och dottern Greta hänger med i vått och torrt.

– Hon är uppvuxen i ett restaurangkök, berättar mamma Annika med kärlek i rösten.

När Victor drev restaurang i Åre var han hemma på besök i Oskarshamn under några dagar. Annika passade på att slå sina klor i honom och tillsammans skaffade de sig en lägenhet uppe i norr.

– Det var bäst att passa på när han var hemma en sväng, minns Annika och skrattar.

Efter Åre blev det Norrtälje i drygt ett år och sedan kom paret, tillsammans med nykomlingen Greta, hem till Oskarshamn 2012.

– Då hade ryktet spridit sig att vi var på väg hem och vi fick ganska omgående ett erbjudande om att driva golfrestaurangen i Skorpetorp, berättar Victor.

Restaurangen fick namnet Torpet och i tre år jobbade paret dygnet runt med att etablera sig på hemmaplan.

Torget – en á la carte-restaurang

– Vi visste redan tidigt att om vi skulle satsa på restaurangbranschen så skulle vi behöva bo i Oskarshamn, säger Annika. Här finns våra nära och kära och alla har ställt upp mangrant som barnvakter till Greta. Dessutom trivs vi otroligt bra här hemma.

Efter tre år på Torpet utökade paret Nilsson/Melkersson sin verksamhet genom att köpa Steakhouse som ligger vid lilla torget i Oskarshamn. Den restaurangen fick heta Torget Kök & Bar och utgör idag basen i deras verksamhet.

– Torget är en á la carte-restaurang med mat och vin av kvalitet i centrum, berättar Victor som är köksmästare. Tanken med Torget är att du ska kunna komma hit och slappna av. Det ska inte kännas uppstyltat och stelt.

Han får medhåll av Annika som är den som står för det mesta av pappersarbetet, inredning och service. Fast paret är noggranna med att påpeka att de gör det mesta tillsammans.

– Vi tänker så lika och har samma inställning till både mat och dryck, menar Annika.

Verandan – lunchservering

Tre år efter starten av Torget Kök & Bar så var det dags att utöka verksamheten igen. Torpet var ett avslutat kapitel och den här gången blev namnet på stället Verandan och ligger faktiskt rakt över Torget.

– Här har vi en lite enklare meny samt en deli där vi säljer diverse läckerheter, berättar Annika.

Verandan serverar dagligen lunch och passar även utmärkt för sällskap att boka för egen räkning.

Greta då? Jo, då hon är fortfarande med och trivs allt bättre i köket nu när hon är stor nog att hjälpa till på allvar.

– Hon är en given del av verksamheten, menar Victor. Vi låter henne vara med både i köket och i diskussionerna om verksamheten. Det här ska vara vår verksamhet, inte bara mamma och pappas jobb.

Greta har också satt ett mycket populärt avtryck på Verandan: Gretas kaka, som säljer som smör i solsken. Missa inte den!

Spana in hemsidan för restaurangerna här.