Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)

Tips för kulturintresserade

I Oskarshamn finns ett brett utbud av kultur i olika former. Här finns lokala konstnärer, historiska personer och nyskapad kultur i form av tv-serien Eagles. Ja, här finns helt enkelt tips för kulturintresserade i alla åldrar!

Döderhultarmuseet

Museum med utställning om Axel Petersson, Döderhultarn, och drygt 200 st av hans verk i träfigurer. På ett mästerligt och humoristiskt sätt skildrar han livet på den småländska landsbygden och i staden Oskarshamn kring sekelskiftet 1900. Döderhultarn är en av landets främsta träskulptörer, berömd långt utanför Sveriges gränser. 

Skulptur gjord av Döderhultarn i Oskarshamn

Sjöfartsmuseet

På sjöfartsmuseet får du ta del av informativa texter och filmer som dyker upp överallt. I museets arkiv finns ritningar på fartyg byggda vid Oskarshamns varv. Museet har också en stor dokumentsamling. Sjöfartsmuseet har drygt 6000 registrerade föremål bestående av bl.a. fartygsmodeller, tavlor, skeppsritningar, navigationsutrustning mm. Här finns även en spännande lekhörna för barn.

Döderhultarns Ateljé

Omkring 1907 flyttade Döderhultarn till det lilla rummet som idag kallas för Döderhultarns ateljé. Där bodde han och det var även här han gjorde sina berömda figurer som du kan se på Döderhultarmuseet. Han avled endast 57 år gammal sittande i korgstolen, som fortfarande finns i rummet. Under sommaren är ateljén öppen för guidade turer men man kan även ta en promenad förbi det lilla pittoreska huset när som helst under året.

Fredriksbergs herrgård

Följ med genom Fredriksbergs herrgård (1783), från den intima nedervåningens enklare rum till familjen Cederbaums paradvåning. Under sommaren erbjuds guidade turer inne på herrgården men under de resterande dagarna på året kan man alltid besöka platsen och vandra runt i den fina miljön.

Utsidan på Fredriksbergs Herrgård i Oskarshamn

Konsthallen Kulturhuset

I konsthallen visas tillfälliga utställningar från svensk samtidskonst, men även utställningar med bland annat foto, konsthantverk och kulturhistoria som tema. Många av utställningarna kommer från det lokala och regionala konstlivet i Kalmar län, men ibland gästas konsthallen även av utställare mera långväga ifrån.

Foto från utställning i Konsthallen.

Maria Pohl

På Kungsgatan i ”Kråkerumsbacken” kan vi känna hantverksandan. Här hittar vi Konstnären Maria Pohl som huvudsakligen arbetar i stengods. Hon drejar, kavlar eller bygger. Och hon strävar efter enkla, självklara former där mönster och dekorer får stort utrymme. Pohl har haft ett flertal samlingsutställningar i bland annat Kalmar slott, Nihonbashi (Tokyo, Japan) och Kaolin, Stockholm.

Maria Pohl, keramiker i Oskarshamn

Stensjö by

Njut av det gamla kulturlandskapet omkring den oskiftade byn med bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Klungan av rödmålade hus ligger i ett ljust, öppet landskap, med vindlande smala grusvägar och kilometervis med gärdesgårdar. Flera vandringsleder i varierande längd för dig runt byn och dess omgivningar. I byn hittar du även olika sorters djur som bland annat hästar, höns och kor. Några av husen är även öppna för allmänhetens skådning, där kan man se hur man tillverkade olika livsmedel och hantverk på gården. Besök Stensjö by, ett tips för kulturintresserade i alla åldrar!

Foto på personalen i Stensjö by 2020

Stensjö by har, 2020, ombildats till kulturreservat och blir därmed det första i Kalmar län. På så sätt har Kungliga Vitterhetsakademien, som äger marken, tillsammans med Länsstyrelsen i Kalmar säkrat det långsiktiga skyddet för den småländska byn och dess marker!

Källströmsgården

Välkommen till konstnären och skulptören Arvid Källströms hem, ett tips för kulturintresserade. Här finns flera stora skulpturer i trädgården. Under sommarmånaderna kan du besöka boningshuset, ateljéerna, utställningarna och caféet. Under de andra månaderna på året är du välkommen att strosa i trädgården och uppleva miljön.

Axel Munthe statyn

Axel Munthe är oskarshamnaren som agerade husläkare åt bland annat August Strindberg och Drottning Victoria. I Kråkerumsbacken (Kungsgatan) finns en staty uppställd av Axel Munthe som är skapad av konstnären Annette Rydström och restes 2012.

Statyn på Axel Munthe i Kråkerumsbacken.

Fnyket och Besväret

Besväret och Fnyket är de äldsta stadsdelarna i Oskarshamn. Pittoreska gränder och fina små trähus på kullerstensvägar, som slingrar sig ner mot hamnen. Områdena började byggas under 1800-talet och speglar dess anda än idag. Härifrån kan du blicka ut över hamnen och se Blå Jungfrun i fjärran.

Långa soffan

Världens äldsta och längsta träsoffa på hela 72 meter kan Oskarshamn stoltsera med, som även finns med i Guinness Rekordbok. Stanna upp ett tag och njut av utsikten. Långa soffan uppfördes vid Skeppsbron 1867 och härifrån kan du se Furön och Blå Jungfrun i fjärran och känna atmosfären från ett levande sjöfartsliv. Soffan byggdes här för att kvinnorna i byn skulle ha en samlingsplats där de kunde invänta sina män när de återkom från sina resor på havet.

Långa soffan vid hamnen i Oskarshamn.

Stadsparken

Ett annat tips för kulturintresserade är att besöka Oskarshamns stadspark. Du kan enkelt få en vacker tur genom vår gröna, vackra och lummiga stadspark. Här kan du bland annat se vackra skulpturer gjorda av konstnären Arvid Källström: ”Lekande barn”, ”Råbock”, ”Näckrosen och Nätdragerskan”.  I stadsparken finner du även en fågeldamm, en discgolfbana och en temalekplats. Oskarshamns stadskyrka stoltserar även på en av höjderna i parken. 

Eagles

SVT:s ungdomsserie Eagles har spelat in sina två första säsonger här i Oskarshamn. I serien kan du bald annat se vackra platser så som Gunnarsö klippbad, Havslätt och Be-Ge Hockey Center. Vill du besöka alla inspelningsplatser finns en finfin karta att följa här. Vill du se hela serien kan du göra det här.

Felicia och Ludde promenerar i Eagles Oskarshamn