Sök

Stories

Vinterbada i Oskarshamn

Publicerad den 28 januari, 2021

Det är klarblå himmel och havet ligger blått och stilla utanför viken vid Havslätts badplats. Blå Jungfrun tronar i fjärran och samtidigt, på plats vid badstegen finns Lena Björk Karlsson. Hon är en riktig vinterbadare i Oskarshamn.

Det är cirka 2-3 grader i vattnet när Lena Björk Karlsson släpper taget om den nya badstegen vid Havslätts badplats. Oskarshamns kommun har precis installerat en pump vilket innebär att inte isen lägger sig runt stegen.

– Wow det är helt fantastiskt att jag och alla andra vinterbadare har fått möjlighet att njuta av havet även när det inte är sommarsäsong.

säger Lena Björk Karlsson, vinterbadare i Oskarshamn

Lena som är född i Oskarshamn älskar att bada och därför har hon satt upp ett mål med 2021. Hon ska nämligen bada varje dag, året ut.

– Folk tycker kanske att jag är galen men det är en härlig chock som kroppen får när den blir nerkyld så snabbt. Det går nästan inte att beskriva men det bubblar i kroppen av blodet som dra ihop sig och sedan pumpas ut igen när man kommer upp, säger Lena Björk Karlsson med ett leende på läpparna.

Bra tips till en vinterbadare

Har du vinterbadat tidigare eller är det något som du vill testa på? Lena har 5 tips till en vinterbadare:

  1. Ha på dig en mössa så att värmen stannar i kroppen lättare. Doppa inte huvudet!
  2. Var beslutsam när du går i. Om man velar så går det inte.
  3. Man behöver inte vara i länge utan det räcker med någon sekund för att få den härliga chocken.
  4. Ta dig ur blöta badkläder snabbt när du kommer upp ur vattnet.
  5. Ha på dig något på fötterna. Ett bra tips är specialskor som de på bilden ovan men det funkar även med raggsockor.

Platser att vinterbada på i Oskarshamn

I Oskarshamn finns det många platser att bada på året runt. Under vintertid rekommenderar vi dig att hoppa i plurret vid Gunnarsö, Stångehamn och Havslätt. Välkommen att vinterbada i Oskarshamn.