Vi märker att du använder en äldre webbläsare som inte längre stöds fullt ut av vår webbplats och du kan därför uppleva vissa problem och begränsningar under ditt besök.

Vi föreslår att du istället använder Google Chrome alternativt Microsoft Edge där du ska få en komplett upplevelse av vår webbplats.

Stories

Allemansrätten i Oskarshamn

Publicerad den 16 juni, 2022

Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad i skogen, paddlar kajak, klättrar eller sitter på en sten och tänker. Oftast är den därför alldeles naturlig för oss. För att alla ska kunna njuta av naturen behöver vi ta hänsyn till natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra som är ute. Vi kan sammanfatta det i att inte störa – inte förstöra!

Hund i naturen

Hundar får självklart följa med i naturen. 1 mars – 20 augusti är djurlivet känsligt och då får hundar inte springa lösa. Även under annan tid på året måste du ha din hund under uppsikt så att den inte stör eller skadar djurlivet och andra människor. I vissa delar av landet råder kopplingstvång.

Vandra, cykla & rida

Vi har en härlig möjlighet att vara i naturen och göra många olika aktiviteter. Vi svenskar är väldigt intresserade av uteliv och natur. För att alla ska kunna njuta av naturen finns det några saker som är bra att tänka på:

• Tänk på att inte skada planteringar eller annan känslig mark.

• För att inte störa de som bor i området, tänk på att inte gå över eller vara på någons tomt. De boende har rätt att vara ostörda.

• Tänk på att inte hindra markägare i deras verksamhet.

• Vid ridning och cykling i terrängen finns det risk för markskador. Tänk på att inte rida eller cykla över mjuka, ömtåliga marker, i markerade motionsspår, skidspår eller vandringsleder.

• Om du passerar inhägnad betesmark, tänk på att inte störa djuren eller skada stängsel. Stäng grinden efter dig så att boskapen inte kommer lös.

Ta med skräpet

Vi vill alla ha en ren natur, som även är fri från skräp. Så ta därför med dig skräpet. Glas, burkar, plastpåsar och kapsyler kan skada både människor och djur. Du ska aldrig heller ställa soppåsen bredvid ett fullt sopställ.

Elda enligt allemansrätten

Lägerelden sätter krydda på vårt friluftsliv och du får göra upp eld i naturen. Samtidigt skapar eldning oro bland många markägare eftersom skog för stora värden brinner upp varje år på grund av slarv med lägereldar. För att dessutom minska risken för att elden ska spridas finns det några saker som är bra att tänka på:

• Välj en plats där det inte är risk att elden sprider sig. Och elda inte om det råder minsta fara för brand – vid torrt väder råder ofta eldningsförbud

• Lämna inga spår efter elden i form av eldstad eller liknande.

• Tänk på att inte elda direkt på, eller alldeles intill berghällar. De spricker sönder och får sår som aldrig läker.

• Efter du har eldat är det viktigt att släcka ordentligt.

Här hittar du iordninggjorda grillplatser i Oskarshamn.

Plocka blommor, bär, svamp & kvistar

Plocka gärna blommor, bär, svamp, ris och grenar från marken enligt allemansrätten. För att inte skada naturen finns det därför några saker som är bra att tänka på:
• Tänk även på att vissa växter är fridlysta och att de inte får plockas. Länsstyrelsen kan ge information om fridlysta växter. Orkidéer är fridlysta i hela landet.
• Tänk på att inte ta kvistar, grenar, näver och bark från växande träd. De kan skadas.