Vi märker att du använder en äldre webbläsare som inte längre stöds fullt ut av vår webbplats och du kan därför uppleva vissa problem och begränsningar under ditt besök.

Vi föreslår att du istället använder Google Chrome alternativt Microsoft Edge där du ska få en komplett upplevelse av vår webbplats.

Stories

Den hemlighetsfulla ön – Blå jungfrun

Publicerad den 27 januari, 2020

En resa ut till Blå Jungfrun bjuder på en riktigt häftig upplevelse i all sin enkelhet, menar Åse Möller som under somrarna jobbat som guide på ön.

Rubriken ”Den hemlighetsfulla ön” är stulen från boken med samma namn.
– Det är en fantastisk fotobok av Martin Borg och Ola Karlsson som jag rekommenderar varmt, säger Åse.

Hon är lite av en Blå Jungfru-veteran och satte första gången fötterna på ön som riktigt ung.
– Jag var ett och ett halvt år första gången, säger hon och ler. Sedan dess har det blivit ett antal besök och nu mera är jag guide där tillsammans med min man några veckor varje sommar.
Döttrarna Liv och Lisa följer i mammas fotspår och hänger med de också.
Varje år är det upp emot tio guidepar som sköter sysslorna på ön och tar emot alla de turister som stiger iland.

– Vi går två och två och spenderar minst en vecka i taget där ute, berättar Åse. Det handlar om att hålla ordning på ön, tipsa besökarna om upplevelserna och i en del fall också om vilken naturhamn de ska lägga till i om de kommer med egen båt.

De allra flesta besökarna kommer dock med M/S Solkust eller M/S Solfrun som utgår från både Oskarshamn och Byxelkrok.

Intensiv säsong

www.solkustturer.se kan man boka både båtresa och övernattning. Där hittar du avgångstider och information om resan och vistelsen på ön. Hundar är välkomna ombord på båten och på ön.

– Sedan tre år tillbaka är det tillåtet att övernatta i något av öns två vindskydd, berättar Åse. Men då måste man boka plats först och det är bara i vindskydden man får sova, inte på klipporna.

Varje vindskydd rymmer fyra personer, så sammanlagt åtta personer per natt får plats. Blå Jungfrun, eller Blåkulla som den också kallas, har varit ett populärt resmål sedan lång tid tillbaka. Åse har märkt en stark trend de senaste åren.

– Det väldigt många som reser långt för att ta båten ut till ön, betydligt fler än lokalbefolkningen.

För Åse och Magnus Möller, resten av guidestyrkan och Solkustturers Thomas Palmquist med besättning väntar nu en intensiv period.
– Vi som jobbar som guider startar säsongen i midsommarveckan och håller på en bra bit in i augusti, säger Åse.

Överväldigande

Den världskände smålänningen Carl von Linné besökte 1741 Blåkulla, som ön redan då kallades. Vistelsen verkar inte ha fallit honom i smaken då han beskriver sitt besök så här: ”Ty om någon ort i världen ser hiskelig ut, är visserligen denna en av de grymmaste”.

Det är svårt att hålla med den gode Linné om du någonsin satt sin fot på Blå Jungfrun, eller sett henne på avstånd från en båt ute i Kalmarsund. För naturen är överväldigande vacker och är det så att du inte vill knata runt ön och klättra över stock och sten så går det faktiskt att ”slå läger” på någon av de fantastiska klipporna och bara njuta av stillheten.