Vi använder kakor på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring). Vissa kakor sätts av tjänster från sk tredje part.
Läs mer om kakor här samt ur du kan ta bort eventuella tredjepartskakor.
Oskarshamn har förvandlats till en konstnärlig pärla tack vare en rad imponerande väggmålningar av världskända konstnärer. Sedan projektets start 2020 har staden blivit en levande galleri med färgstarka och unika målningar som pryder både husväggar och offentliga platser.
Väggmålningarna inkluderar allt från livfulla djur- och människofigurer till natursköna motiv, vilket har fått ett varmt mottagande av både invånare och besökare. Även elskåp och gångtunnlar har fått en ny, färgglad dimension genom konstverk som lyser upp stadens gator.
Projektet tog sin början när två kala husväggar i centrala Oskarshamn förvandlades till konstverk, vilket ledde till ett betydande lyft för stadens visuella uttryck och mottogs med stor entusiasm. Sedan dess har Oskarshamn fortsatt att utveckla sitt konstnärliga uttryck med fler inspirerande målningar som berikar stadsbilden.
Den drivande kraften bakom Oskarshamn Street Art (OSA) är Albin Wiberg, projektledare och passionerad konstnär. Med sitt stora engagemang för konst har Albin bidragit till att skapa en stad som erbjuder nya och fantastiska konstupplevelser.
Kom och upplev Oskarshamns konstscen – en stad där varje hörn bär på en ny konstnärlig överraskning!
”Att kommunen i samarbete med lokala fastighetsägare ger oss chansen att ta hit världsnamn, som skapar storskalig offentlig konst tillgänglig dygnet runt året om, är fantastiskt kul både för invånare, besökare och varumärket Oskarshamn.”
– Albin Wiberg, projektledare OSA
Upptäck Oskarshamns väggmålningar: En konstvandring i staden
Sätt på dig bekväma skor och ge dig ut på en fascinerande konstvandring bland Oskarshamns spektakulära väggmålningar! Ta med familj och vänner för att njuta av de färgglada och inspirerande konstverken som pryder stadens väggar. För att fånga de bästa ögonblicken, glöm inte kameran! Varje konstverk har sin egen historia och charm, och det är en upplevelse att se dem på nära håll.
Vill du veta mer om varje målning och deras placering? Utforska detaljerna nedan och håll dig uppdaterad om våra senaste konstverk och evenemang på OSA:s Instagram: @oskarshamnstreetart.
Flying high
Stina Folkebrant, 2020
Stinas konstnärskap präglas av storskaliga svartvita målningar ofta föreställande djur i rörelse. Målningen i Oskarshamn i korsningen Södra Långgatan/Hantverksgatan var hennes blott andra muralmålning.
Material: Akrylatfärg
Se mer på Instagram: @painterstina
Förbättra speglar
TelmoMiel, 2022
När den holländska konstnärsduon TelmoMiel erbjöds väggen på NTO i Kristdala tog de inspiration från föreningens verksamhet. Motivet föreställer en kvinna som lägger sitt förflutna bakom sig och blickar framåt.
Material: Akrylatfärg
Se mer på Instagram: @telmomiel
Allemansrätten
TelmoMiel, 2022
Den naturälskande holländska konstnärsduon TelmoMiel har målat väggar på flera håll runt om i Sverige genom åren, och en av de saker som de fastnat för och uppskattar allra mest är den unika svenska allemansrätten. Här representerad av en man som samlar ved till en lägereld.
Material: Akrylatfärg
Se mer på Instagram: @telmomiel
Easter witch
Smug 2022
Australiensaren Smug, sedan flera år tillbaka i Glasgow, tillhör en av street art världens verkliga veteraner och betraktas som en av de riktigt stora namnen. Inspirationen till denna målning hämtade han från närheten till Blåkulla (Blå Jungfrun) och de häxprocesser som drabbade många kvinnor i trakten.
Oskarshamn in summer
Ermias Ekube, 2020
Den färgsprakande väggmålningen på Södra Långgatan/Hantverksgatan är en typisk Ekube-målning. Motivet föreställer Oskarshamns stadssilhuett och har en väldigt fin exponering längs Hantverksgatan.
Material: Akrylatfärg
Se mer på Instagram: @ermiasekubestudio
Autumn companions
Curtis Hylton, 2022
Samspelet mellan fåglar och ekorrar är vanligt förekommande inte minst i brittiska sagor. Det är därifrån den engelska konstnären Curtis Hylton tagit sin inspiration till denna målning. Men kottarna och de gula bladen på ekorrens hals är lokala.
Material: Sprayfärg
Se mer på Instagram: @curtis_hylton
Mina
Artez, 2022
De stora väggarna på höghusen i Kristeneberg var redan vid den första inventeringen av potentiella väggar i kommunen prioriterade ytor. Den serbiska konstnären Artez var den som först fick chansen och hans porträtt av Mina blev ett välkommet tillskott för de boende i fastigheten, som uttryckte sitt gillande och stöd under arbetets gång.
Material: Akrylatfärg
Se mer på Instagram: @artez_online
Buda the 1st
Artez, 2022
Redan på tilldelningsstadiet insåg den serbiske konstnären Artez att den här väggen skulle komma att bli en utmaning. Inte på grund av dess storlek eller form, utan den vinkel som åskådaren betraktar målningen från. En utmaning han löste med bravur. Motivet föreställer konstnärens fru med parets hundvalp.
Material: Akrylatfärg
Se mer på Instagram: @artez_online
Methylene
Iota, 2022
Den belgiska konstnären Iota är en stjärna på uppgång. Med sina suggestiva porträtt i milda färgtoner med kristallerade inslag har hon utvecklat en alldeles egen unik stil. Väggen i Kristineberg passade henne perfekt med matchande partier i hennes favoritfärg blå.
Material: Akrylatfärg
Se mer på Instagram: @iota.io
Figeholm geese
Curtis Hylton, 2022
Den engelska konstnären Curtis Hylton är tydligt präglad av sin bakgrund inom grafittikulturen. Detta innebär bland annat att han ofta väntar med att bestämma motiv till han anländer till sin vägg. I detta fall hämtade han inspiration från ett par lokala gäss som han träffade på när han var och handlade på den lokala Coop-affären.
Material: Sprayfärg
Se mer på Instagram: @curtis_hylton
Ordinary story
Sebas Velasco, 2022
Den klassiskt skolade konstnären Sebas Velasco från Burgos i Baskien lämnar inget åt slumpen. Till OSA kom han tillsammans med assistent och fotograf, och stannade i nästan två veckor för att slutföra sin målning. Han fascinerades över Oskarshamns hamnkvarter och motivet är fotograferat där.
Material: Akrylatfärg
Se mer på Instagram: @sebasvelasco1
Utan titel
Phlegm, 2023
Född i Wales och under många år verksam i Sheffield, men numera bosatt i London. Under hela sitt konstnärskap har Phlegm varit trogen sin säregna stil med fantasifulla figurer och miljöer, alltid målade i svartvitt. Han är främst verksam som grafiker där han gör detaljerade kopparstick i litet format, men då och då ger han sig ut i världen för att skapa storskaliga muralmålningar.
Material: Akrylatfärg och sprayfärg
Se mer på Instagram: @phlegm_art
The Oskarshamn collection
Mantra, 2023
Fransmannen Mantra är en av världens främsta fotorealistiska muralkonstnärer. Motiven i hans konstverk har ett fantastiskt djup och kretsar ofta kring djur och natur, i synnerhet fjärilar, som är hans stora passion. I den här målningen har han avbildat fjärilsarter som alla förekommer i trakten kring Oskarshamn.
Material: Akrylatfärg
Se mer på Instagram: @mantrarea
The Pickle Gambit
Case Maclaim, 2023
Ett av streetartvärldens tyngsta och mest långlivade namn är den tyske nestorn med artistnamnet Case Maclaim. Hans naturalistiska motiv innehåller ofta olika former av mänskliga kroppsdelar, framför allt händer är något av hans signum. Här i form av två händer i färd med att skruva upp en burk med inlagd gurka, som i det här fallet symboliserar den instängdhet och viljan att komma ut i frihet, som många upplevde i samband med coronapandemin.
Material: Akrylatfärg och sprayfärg
Se mer på Instagram: @case_maclaim
Acherontia Atropos
Jussi TwoSeven, 2024
Att skapa ett stråk med muralmålningar längs Hamngatan och Kråkelundsbanken var en tanke redan från OSA:s början. Finske Jussi TwoSevens svartvita stencilverk föreställande en mäktig Dödskallesvärmare. En perfekt kontrast till TelmoMiels färgglada målning tvärs över gatan.
Material: Akrylatfärg och sprayfärg
Se mer på: @7wo
Foto: Albin Wiberg
Nebula rose
Sophie Mess, 2024
Den grova ytstrukturen var den stora utmaningen med denna vägg, på förhand, men den engelska konstnären Sophie Meseg tog sig an utmaningen med bravur. I kombination med hennes färgsprakande blomstermotiv tillför den ojämna ytan snarare något till konstverket, som får blommorna att gnistra i direkt solljus.
Material: Akrylatfärg och sprayfärg
Se mer på Instagram: @sophiemess_
Foto: Albin Wiberg
Foothills
Nean, 2024
Utan tvekan den mest utmanande väggen (väggarna…) så här långt. Grovt ytskikt, i två nivåer både i höjd och djup, men på bästa läge. Belgaren Nean insåg snabbt att det skulle bli svårt att hinna färdigställa sitt konstverk under planerad tid. Lösningen blev en industriell färgspruta i kombination med hårt arbete. Verkets tema är frihet.
Material: Akrylatfärg
Se mer på: @nean_kingdom
Foto: Albin Wiberg
Karta över Oskarshamns Street Art
Upptäck konsten på elskåp och gångtunnlar i Oskarshamn
Förutom de storslagna väggmålningarna har Oskarshamn också berikats med konst på oväntade platser. I hela staden – från centrum till Kristdala, Påskallavik, Figeholm, Fårbo, Bockara, Misterhult och Emsfors-Emmelkalv – kan du upptäcka konstverk på elskåp som pryder stadens offentliga rum. Dessa elskåp, som tidigare var grå och anonyma, har fått en färgglad och personlig touch tack vare stadens invånare och lokala konstnärer.
Även gångtunnlarna i Oskarshamn har fått ett välkommet lyft. Bland de mest framträdande verken hittar vi konst av den svenske konstnären Tim Timmey, som har skapat imponerande målningar i gångtunnlarna vid Norra skolan, Låglandsvägen och nytillskottet Stora vägen (2024). Hans verk bidrar till en levande och inbjudande atmosfär, och gör dessa ofta förbisedda områden till en del av stadens konstupplevelse..
Ta en promenad genom staden och upptäck hur elskåp och gångtunnlar har förvandlats till färgglada konstverk. Det är en fantastisk möjlighet att se hur konst kan förgylla även de mest vardagliga platserna i Oskarshamn.
Som en del i Medborgarmiljonen fick invånarna i Bockara rösta fram ett projekt som skulle främja sammanhållningen och inspirera till möten i det offentliga rummet. Valet föll på utsmyckning av den gångtunnel som löper under Stora vägen, bara ett stenkast från Bockaraskolan. Efter en del bollande bjöds den svenska streetartkonstnären Tim Timmey in att tillsammans med förskole- och skolelever på skolan spåna fram idéer kring tänkbara motiv. Det slutade med att Tim realiserade inte mindre än 36 av elevernas 41 idéer, allt ifrån en enhörning till en öken, i en färgsprakande fantastivärld målad på väggarna till den 14 meter långa gångtunneln,