Vi märker att du använder en äldre webbläsare som inte längre stöds fullt ut av vår webbplats och du kan därför uppleva vissa problem och begränsningar under ditt besök.

Vi föreslår att du istället använder Google Chrome alternativt Microsoft Edge där du ska få en komplett upplevelse av vår webbplats.

Stories

Trädgårdsmästaren i Stensjö by

Publicerad den 18 augusti, 2021

Den första kartan över Stensjö i Oskarshamn härstammar från tidigt 1700-tal. Idag när man vandrar genom byn så kan man riktigt ta på den historiska känslan. Typiskt småländskt skulle kanske någon säga. Typiskt svenskt. Typiskt gammalt. Typiskt underbart vackert.

I mer än trettio år har Stensjö by restaurerats och det är den mest omfattande restaurering av ett kulturlandskap som någonsin gjorts i Sverige. Jordbruket är självklart så långt som möjligt ekologiskt och utgår från gamla traditioner men bedrivs med moderna maskiner. Genom byn går även, tillsammans med områdets egna vandringsleder, den omtyckta Ostkustleden och får du lust att bada så finns en badplats vid sjön Stärringen. För drygt ett år sedan fick Stensjö by förstärkning och då talar vi inte om alla de kalvar och lamm som föds här varje vår. Nej, det handlar om något mer mänskligt, en ny trädgårdsmästare. En trädgårdsmästare med rötterna i den skånska myllan och med ett hjärta som klappar för historiska parker och trädgårdar. En trädgårdsmästare vid namn Frida Persson.

Grönt Kulturarv


– Jag hade varit i Stensjö by flera gånger när jag var liten, berättar Frida som idag bor i byn tillsammans med sin sambo Nicklas Bergström. När den lediga tjänsten som trädgårdsmästare i den historiska byn utannonserades så tvekade inte den snart 28-åriga skånskan en sekund. Hon sökte jobbet och hon fick det!

– Det är hur perfekt som helst för en tjej från landsbygden, säger hon och skrattar. Jag får jobba med det gröna kulturarvet samtidigt som jag får var med och ta hand om alla djur som vi har här. Och gott om djur finns det: rödkullakor, ryafår och vita leghornshönor bara för att nämna några.

– Sedan får vi ju inte glömma grisarna som kommer hit till sommaren. Alla djuren är av gamla raser precis som det ska vara här i Stensjö by.

Detektivarbete i Stensjö


I lite drygt ett år har nu Frida jobbat som trädgårdsmästare i Stensjö by utanför Oskarshamn. Hon jobbar envetet för att följa de riktlinjer som finns.
– Allt vi gör här ska spegla hur en by och ett lantbruk av den här storleken drevs runt år 1900.
Tillsammans med trädgårdsantikvarien Maria Flinck har Frida inventerat vad som finns kvar i trädgårdarna och uppgiften är att behålla så mycket som möjligt av det gamla och återskapa det som försvunnit. Hon tittar på gamla fotografier och intervjuar de som var med förr i tiden.

Vi försöker bland annat bevara de gamla fruktträden som finns kvar i byn. Om vi vill få tag i en sort som inte finns i handeln kan vi vända oss till ett av landets klonarkiv, som till exempel Julita gård eller Fredriksdal. Sår man en kärna får man inte samma sort, ett äppelträd klonas endast genom ympning. Försvinner ett äppelträd försvinner just den sorten.

FRIDA PERSSON, TRÄDGÅRDSMÄSTARE I STENSJÖ BY

Frön från förr


Även som hobbyodlare finns det gott om chanser att odla enligt äldre metoder.
– Det går idag att köpa både perenner och frön från förr, berättar Frida. Dessa är märkta med Grönt Kulturarv samt Kulturarv och är då odlade antingen före 1940, 1950 eller 1960.

I Stensjö by kommer det under resterande delen av året också hållas en del utbildningar, kurser och evenemang. I skrivande stund är datumen inte klara och förutsättningarna kan komma att förändras beroende på pandemiläget. Föranmälan kan komma att krävas och antalet medverkande att regleras.
– Men vi planerar i alla fall en hel del kul som ska kunna komma att passa de flesta, berättar Frida
och nämner bland annat följande: Ympning av fruktträd, hamling av lövträd och ett par dagars lieslåtterkurs.
Vidare förbereds också en kurs i hur man bygger en gärdsgård samt något slags tidsenligt julpyssel när den
årstiden kommer. – Vi är också en del av projektet 1 Kvadratmeter Lin där det handlar om att både odla, skörda och förädla linet. Information kommer finnas på våra sociala medier och på vår hemsida, tipsar Frida.

En mästares dagbok


Sedan får vi ju inte glömma att tipsa om trädgårdsmästaren i Stensjö bys Instagramkonto där du kan följa arbetet med att återskapa trädgårdarna.

Naturnära vandring i Stensjö by


Slutligen kan vi också berätta om att nätverket av vandringsleder kommer att utökas. Detta för att besökarna ska kunna ta del av fler av de miljöer i Stensjö by som ligger längre ifrån bykärnan. Madslingan kommer att passera slåttermaderna utmed Virån och Skogsslingan förlängs för att besökarna ska få uppleva
mer av skogsbetet där korna betar.