Sök

Stories

10 tips på upplevelser i Oskarshamn

Publicerad den 2 november, 2020

Här i Oskarshamns kan man både andas in havsbris vid den långa kuststräckan och njuta av den vackra naturen på landsbygden. Det bästa av två världar möts med ett hamnnära centrum. Jag som skriver det här heter Amanda Hedberg och jobbar med platsutveckling inom besöksnäringen hos Attraktiva Oskarshamn AB. Tillsammans med mina kollegor vill vi välkomna gammal som ung att hitta sina guldkorn på platsen Oskarshamn. Vi börjar i Arena Oskarshamns tropiska klimat. Häng med!

Ute blåser det till i halsduken. Höstens vindar har letat sig upp från hamnen, genom centrum och ut till Arena Oskarshamns entré. Här ska jag möta upp Anton Berntsson, som är verksamhetschef på Arena Oskarshamns bad & gym. Han vinkar och välkomnar mig in i värmen. Och visst är det varmt!

– Temperaturen varierar mellan 28-30 grader här inne, säger Anton Berntsson medan jag försöker snurra av mig halsduk och kappa.

Ett gäng ungdomar tävlar vid rutschkanorna. Berntsson förklarar att det finns en större rutschkana med tidtagarur som heter hajen och en lite mindre rutschkana som heter delfinen. Båda kanorna har anpassat ljud och ljus som stärker upplevelsen. Under rutschkanorna hittar vi en pool för de minsta i familjen. Här leker Sixten och Gry medan mamma Lisa förbereder familjens bebis för poolen. Barnen gillar att plaska i vattnet och valarna som pryder poolen verkar vara en hitt.

– Hela äventyrsbadet är anpassat för att alla ålderskategorier ska trivas här. Vi erbjuder bland annat motionssim och gruppass, säger Anton Berntsson.

Solstrand med utomlandskänsla

Det mest unika med Arena Oskarshamn hittar vi en bit in i anläggningen. Nämligen en solstrand. Här kan du sitta framför värmande sollampor med artificiellt solljus. Tillsammans med en luftväxling som känns som en skön bris, samverkar allt och blir till en helt unik upplevelse där både syn, hörsel, känsel och klimat samverkar. Solljuset ligger på en kontrollerad och ofarlig nivå. En perfekt aktivitet för lata dagar!

Anton Berntsson, Verksamhetschef för bad & gym vid Arena Oskarshamn, njuter på solstranden. Här får man låna solglasögon och solstol. Sedan är det bara att njuta av semestern i Oskarshamn!

– Under höst och vinter har vi även den vedeldade bastun i bruk. Den står utanför Arenan men man får låna tofflor inifrån Äventyrsbadet, säger Anton Berntsson.

Ja här finns massvis med olika aktiviteter. Bubbelpool, solstrand och bastu för livsnjutaren och motionssim, tävlingsrutschkanor och gruppass för den äventyrlige. Missa inte att svänga förbi Arena Oskarshamn när ni besöker oss!

Jailbreak Oskarshamn

Hos Jailbreak Oskarshamn blir du inlåst i ett rum och ska inom 60 minuter lösa rummets mysterier i form av kluriga gåtor, pussel och utmaningar. Välkommen att uppleva ett utmanande escape game. Samla familjen, vännerna eller kollegorna och utnyttja allas kreativitet och samarbetsförmåga för att bryta er ut innan ni blir fast för alltid.

Kulturreservatet Stensjö by

Njut av Stensjö by, Kalmar läns första kulturreservat. Här kan du promenera i det gamla kulturlandskapet runt den oskiftade byn med bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Klungan av rödmålade hus ligger i ett ljust, öppet landskap, med vindlande smala grusvägar och kilometervis med gärdesgårdar.

Liljeholmens fabriksbutik

Gör ett besök hos Liljeholmens fabriksbutik. Här finns stearinljus i olika färger och formar. Köp i lösvikt eller paketerat. Du kan även ta en kopp kaffe och handla inredning i butiken.  Oskarshamnsfabriken invigdes 1970 och är idag världens största fabrik specialiserad på tillverkning av stearinljus. Idag produceras mer än 14 000 ton ljus per år.

Spa på Corallen

Njut av spa & relax på Best Western Hotel Corallen. Här kan du uppleva lugnet och låta din kropp få ta igen sig i hjärtat av Småland. Boka in ett avkopplande och rofyllt besök med tillgång till bastu, svalkande havsvattenpool och varmbadspool utomhus. Spana ut på Blå Jungfrun och luta dig tillbaka!

Eagles

Du har väl inte missat att SVT:s ungdomsserie Eagles har spelats in i Oskarshamn? Kom och besök inspelningsplatserna! Varför inte sitta på bänken i Havslätt där Ludde och Felicia har första dejten eller spana in Be-Ge Hockey Center där Eagles spelar sina hemmamatcher i serien. För mer smaskiga detaljer som behind the scenes, information om skådespelarna och Eagles i pressen kan du besöka www.eaglesoskarshamn.se.

Nilssons konditori

I Oskarshamn finns det bakverk i världsklass. Hos Nilssons Konditori & bageri hittar vi Anders Oskarsson som fått titeln världens bästa konditor 2017. Caféet i sin tur fick utmärkelsen Årets konditori 2018. Njut av praliner, rykande kaffe och bakverk som får smaklökarna att dansa!

OCR-banan i Oskarshamn

Utmana familjen, kompisgänget eller dig själv i en styrke-och konditionskrävande kamp! Vid Kristinebergsslingan finns nämligen OCR-banan. OCR betyder Obstacle Course Racing, hinderbanelöpning. Banan i Oskarshamn är öppen för allmänheten och får användas när som helst. Vid varje hinder finns det uppsatta skyltar som ska läsas innan utförande för utövarens egen säkerhet.

Mumsig mat

Mat på Badholmen

Föredrar du husmanskost? Eller njuter du av finkäk? Ät en god bit mat på någon av Oskarshamns härliga restauranger. Här hittar du allt från asiatiska pärlor till småländska klassiker. Spana in oskarshamn.com och hitta det som passar just dig!

Oskarshamns Kulturhus

I centrum hittar du Oskarshamns Kulturhus och Stadsbibliotek. Här finns även två klassiska turistmål som gjort Oskarshamn känt: Döderhultarmuseet med drygt 200 av Axel ”Döderhultarn” Peterssons verk och Sjöfartsmuseet som ger en spännande inblick i sjöfartens utveckling i Oskarshamnstrakten. Kulturhuset är en perfekt plats för både barn och vuxna. Här får kunskap och kreativitet flöda!  

Psst! Spana in boende i Oskarshamn här.