Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)

Stories

Vår fantastiska skärgård i Oskarshamn

5429 öar gör Oskarshamn till den fjärde örikaste kommunen.

Öar

2300

Sjöar

25

Båtar

2000

Campa på Gunnarsö
Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)

Publicerad den 29 januari, 2020

Skärgården är som många kanske vet nästan helt unik för Norden.
I Oskarshamn har vi lyckan att ha tillgång till en av de 14 skärgårdar som finns i Sverige,
nämligen Misterhults skärgård.


Till skillnad från andra arkipelager så innehåller skärgårdar en kombination av skär, holmar och öar som allt är anslutet till en kust. Detta ger oss den fantastiska möjligheten att faktiskt ge oss ut i den speciella naturen utan några större omständigheter.

Öar, skär, vikar, kobbar och holmar. Fiskmåsar, havsörnar och svanar. Segelbåtar, motorbåtar, fiskebåtar och linjetrafik. En plats för avkoppling eller äventyr. 5429 öar gör Oskarshamn till den fjärde örikaste kommunen i Sverige. Vinter, vår, sommar eller höst. Oavsett säsong är skärgården i Oskarshamn fantastisk och unik. Här finns oändliga möjligheter till upplevelser för alla smaker oavsett intresse. Skärgården i Oskarshamn är rik på storslagna naturupplevelser, kulturarv, fiskemöjligheter, utflyktsmål och gränslösa möjligheter för dig som är badsugen.

En vacker kväll i Oskarshamns gästhamn

Besök smultronsställen eller utforska oupptäckta pärlor och njut av allt som kusten har att erbjuda. Kommer du hit med båt finns fem gästhamnar med olika faciliteter där du kan lägga till och spendera sommarnatten.
Välj antingen Klintemåla eller Figeholm i norra delen med sin örika miljö, eller Påskallavik i södra delarna, som bjuder på ett mer öppet landskap. Du kan även lägga till centralt vid Brädholmen eller Ernemar ett stenkast från stadskärnan.

Oavsett årstid kan du ta med en picknickkorg och njuta av naturen och spegelblank vattenyta.

Oändliga badmöjligheter

Vill du ta ett uppfriskande dopp i Östersjön finns 18 kommunala badplatser för stora och små. Många erbjuder toalett, dusch och i vissa fall servering, bryggor och hopptorn. Vill du hellre hitta en egen klippa att svalka dig från så finns det inga begränsningar för att hitta en egen idyll. Vare sig du är ute efter full fart på ett folktätt ställe eller vill ha lugn och ro och vara ifred finns det gott om plats för båda delarna.

Oskarshamns skärgård har oavsett årstid en oemotståndlig charm där det alltid finns något att utforska och upptäcka. Vintertid täcks det karga klipplandskapet av iskristaller. Du kan då njuta av en promenad längs med kustremsan och känna hur den isande vinden biter i kinderna. Under våren och sommaren blommar landskapet ut och bäddar in de svepande klipporna i lummig grönska.

Skärgården i Oskarshamn är ett Mecka för paddlare

Oskarshamns skärgård har alla förutsättningar för just dina behov och det är bara du som sätter gränserna. Här är det du, tillsammans med havet och naturen, som skapar minnen.

Paddla genom en trängselfri skärgård och kliv iland på en egen liten ö om du lockas av en upptäcktsfärd. Det finns hjälp att få för nybörjaren eller utvecklingsmöjligheter för den mest erfarne paddlaren. Här finns förtrollande öar i alla storlekar och du kommer kunna uppleva Oskarshamn på ett annorlunda och minnesvärt sätt.

Paddla i Misterhults skärgård

Misterhults skärgård 

Misterhults skärgård är ett omtalat ställe bland paddlare och det finns mycket att upptäcka. Kurser och turer arrangeras från Klintemåla där det även finns en smidig kajakbrygga, vilken du kan utgå ifrån när du vill upptäcka egna oaser att njuta av. Spana in Kajaktorpet.

Vill du inte paddla själv utan bara åka med och njuta av havet kan du ta en tur med båten M/S Solkust ut till Blå Jungfrun, på en räk- eller skärgårdskryssning. Båten började sin karriär som skolskjuts i Stockholms skärgård och kan transportera 80 passagerare. På räkkryssningen får du frossa i havets läckerheter och på de andra turerna finns en mindre servering som du kan ta del av.

Om du hellre föredrar båtarna på avstånd kan du skåda snabba racerbåtar som en gång om året tävlar i olika offshore-klasser. Då bryts den stillsamma vattenytan och ersätts med tempo och hålligång. Banorna läggs både i inre hamnen men också längre ut i skärgården och publiken kan välja flera olika ställen att följa tävlingarna på och få ta del av den fartfyllda spänningen.

Hur du än väljer att ta del av skärgården i Oskarshamn så lovar vi att det blir en upplevelse som du sent kommer glömma.